L’Ajuntament de l’Albiol va aprovar, en el darrer ple municipal, col·locar una llamborda stolpersteine en record a l’albiolenc Miquel Maydeu Pallerola, mort en un camp de concentració l’any 1940. El consistori de l’Albiol ha demanat la col·laboració del Memorial Democràtic, l’Amical de Mauthausen i el Centre d’Estudis Selvatans per dur a terme aquest acte d’homenatge.

Miquel Maydeu Pallerola va ser deportat el 13 d’agost de 1940 al camp de concentració de Mauthausen amb el número de matrícula 3781. Un mes després, el 13 de setembre de 1940, era assassinat al mateix camp de concentració i es va convertir, d’aquesta manera, en el primer català assassinat als camps de concentració nazis.

Què són els stolpersteine?

Les stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Es col·loquen a l’espai públic, davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

Els stolpersteine són petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Actualment n’hi ha més de 75.000 distribuïdes a més 1.800 ciutats d’una vintena de països.