L’Ajuntament de l’Albiol s’ha adherit a la ‘Declaració sobre la Defensa del Cel Nocturn i el Dret a la Llum de les Estrelles’, també coneguda com a Declaració de La Palma, com a pas previ a formar part, en un futur proper, del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades.

El consistori albiolenc porta mesos treballant, conjuntament amb altres municipis encapçalats per l’Ajuntament de Prades, per assolir la certificació de les Muntanyes de Prades i el Montsant com a Destinació Turística Starlight (DTS) que emetrà la Fundación Starlight  al finalitzar tot el procés d’auditoria aquest 2020.

Aquesta certificació acredita que tots els municipis que la integraran, de 4 comarques de la demarcació, gaudeixen d’uns cels nocturns d’excel·lent qualitat, amb una foscor per sobre 21 mag/arcsec2, protegits de la contaminació lumínica i aptes per a desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs natural. En aquest sentit, l’Ajuntament de l’Albiol hi participarà amb la creació d’un punt d’observació del cel nocturn al Castell medieval.

Les Destinacions Turístiques Starlight

Les Destinacions Turístiques Starlight són llocs visitables que tenen qualitats excel·lents per a la contemplació del cel i la realització d’activitats turístiques basades en aquest recurs. Es pretén garantir poder gaudir de l’observació del cel i descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics associats. D’aquesta manera s’uneix per primer cop una certificació que valora ciència i turisme de forma conjunta.

De fet, la Declaració de La Palma, signada per representants de la UNESCO, l’Organització Mundial de Turisme, la Unió Astronòmica Internacional i altres organitzacions internacionals, declara, entre altres punts, el dret a tenir un cel nocturn no contaminat que permeti gaudir de la contemplació del firmament, que ha de ser considerat com un dret inalienable de la Humanitat, equiparable a la resta dels drets ambientals, social i culturals.